Zmiana koloru, czyli jak oślepić kubki smakowe

21 lutego 2007, 10:22

Co najbardziej wpływa na odczuwanie smaku? Wielu ludzi powie, że oczywiście sam smak. Nic bardziej mylnego. Okazało się bowiem, że manipulowanie kolorem soku pomarańczowego zniekształca postrzeganie jego walorów smakowych. Jest to czynnik silniej wpływający na percepcję, np. zdolność różnicowania, niż cena czy rzeczywista jakość.



Inwestycja w optyczne informacje

16 maja 2008, 15:57

Grupa naukowców z University of South California otrzymała od DARPA dofinansowanie w wysokości 4,3 miliona dolarów. Pieniądze zostaną przeznaczone na prace nad optycznym przetwarzaniem informacji.


Białe wino też przebarwia

3 kwietnia 2009, 11:27

Zła wiadomość dla osób, które dbając o kolor zębów, zamieniły czerwone wino na białe. Niestety, ono również niekorzystnie wpływa na szkliwo.


Kolejne cesarskie armie i oddziały

14 maja 2010, 08:27

W mauzoleum Pierwszego Cesarza Qin, który był pierwszym władcą Cesarstwa Chińskiego i rządził nim w III wieku p.n.e., odkryto 114 terakotowych żołnierzy i szereg artefaktów. Na armię natrafiono na największym ze stanowisk (nr 1). Na niektórych postaciach zachowała się nawet farba.


Krewetka boksująca© CybersamXlicencja: Creative Commons

Oko krewetki ulepszy hologramy

30 czerwca 2011, 11:52

Na Pennsylvania State University wykorzystano budowę oka krewetki modliszkowej (Odontodactylus scyllarus) do stworzenia dwuczęściowej płytki półfalowej, która może przyczynić się do udoskonalenia pamięci holograficznych, płyt CD czy DVD


Ciepły biały LED

18 stycznia 2013, 19:53

LED-y są wydajnym i energooszczędnym źródłem światła, jednak tym, co przeszkadza w ich rozpowszechnieniu się jest - obok wysokiej ceny - fakt, że świecą zimnym niebieskawym światłem. Naukowcy z University of Georgia opracowali prawdopodobnie pierwszą na świecie LED, która zapewnia ciepłe białe światło, wykorzystując przy tym pojedynczy materiał luminescencyjny i pojedyncze źródło światła


Filtruje pod kątem

28 marca 2014, 17:23

Fale światła można definiować ze względu na ich długość, polaryzację i kierunek. Fizykom z MIT-u udało się stworzyć system filtrujący światło właśnie ze względu na kierunek. Dotychczas możliwa była filtracja jedynie ze względu na długość fali (kolor) i polaryzację.


Tropikalny nietoperz zabarwia skórę karotenoidem

11 października 2016, 11:12

Biolodzy z Hiszpanii i Kostaryki wykazali, że owocożerny nietoperz z Hondurasu - podlistnik białawy (Ectophylla alba) - zabarwia na żółto swoją skórę, odkładając w niej karotenoid luteinę.


Dla zdrowia lepiej zaparzać zieloną herbatę wodą butelkowaną. Dla smaku - wodą z kranu

12 lutego 2019, 08:16

Zielona herbata zaparzona w wodzie butelkowanej ma bardziej gorzki smak, ale zawiera też więcej przeciwutleniaczy niż herbata zaparzona z użyciem wody z kranu.


Rzeźba pokazuje w czasie rzeczywistym temperaturę wody na terenie Wielkiej Rafy Koralowej

3 lipca 2020, 17:15

Pod koniec 2019 r. w Townsville, mieście portowym w północno-wschodniej Australii, stanęła rzeźba Ocean Siren, która w czasie rzeczywistym za pomocą zmiany barw pokazuje temperaturę wody w okolicach wchodzącej w skład Wielkiej Rafy Koralowej Davies Reef. To pomysł Jasona deCairesa Taylora na pokazanie ocieplenia klimatu, które zagraża Wielkiej Rafie, podlegającej kolejnym niszczycielskim epizodom bielenia. Modelką pozującą Taylorowi była Takoda Johnson, studentka o aborygeńskich korzeniach.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy